14.10.2021.

Smotra Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Treba nam i zaslužili smo Centar tehničke kulture

Već niz godina se, uz obilježavanje Dana Grada Samobora, održava i smotra Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, na kojoj udruge i klubovi unutar zajednice široj javnosti prezentiraju svoj dosadašnji rad, ali i planove i ideje za buduće razdoblje. Ovogodišnja Smotra ZTK-a Grada Samobora održana je u četvrtak, 14. listopada, u prostoru samoborskog Autobusnog kolodvora, na kojoj se predstavila i većina članica krovne gradske udruge tehničara – Aeroklub Samobor, Brdsko biciklistički klub Krpelj, Društvo inženjera i tehničara grada Samobora, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, Zrakoplovni klub Parafreek, Radio klub Samobor, Radio klub Tule i Vužić, Speleološli klub Samobor, Udruga SMB Wireless, Udruga ljubitelja fantastike i stolnih strateških igara Topor, Udruga starodobnih vozila i tehnike Samobor i Oldtimer klub Samobor.

Nisu se svi i predstavili na štandovima, ali su sudjelovali na smotri, jer je to bila još jedna prilika za razmjenu iskustava i povezivanje među članovima.

Koliko je tehnička kultura važna za svaki segment društva, posebno što se tiče inovacija koje se stalno isporučuju u različitim područjima znanosti i tehnologija, ne treba posebno naglašavati. Grad Samobor po tom pitanju ne treba brinuti, već i dalje ulagati u one koji su već do sada, a čine to sustavno i dalje, pokazali kako treba i može izgledati bliska nam budućnost kada su u pitanju tehnička znanja, vještine i njihova konkretna primjena, koja se onda odražava na razvoj svake sredine i, u konačnici, na sve nas.

Kada su pak u pitanju inovacije, ali i ostali uspjesi brojnih članova i članica, udruga i klubova okupljenih u samoborsku Zajednicu tehničke kulture, teško je i pobrojati sve nagrade i priznanja koja su priskrbili Samoboru. Zato s pravom očekuju da Grad podrži i njihove nove inicijative, a posebno gradnju Centra tehničke kulture u Langovoj ulici, u kojem bi više od 400 članova i 12 udruga imalo potrebne uvjete za rad, a privuklo bi još više mladih da se uključe u rad zajednice, naglasio je predsjednik ZTK-a Samobor Stjepan Črnjak. Uz to, rekao je Črnjak, želja im je realizirati i projekt obnove ustave na Gradni u centru Samobora, kojom bi se u modernijoj verziji obnovio taj dio gradske povijesti, ali i uvelike obogatila turistička ponuda Samobora.

Za sve to već postoje i nacrti i gotovi planovi, koje su "odradili" njihovi vrsni inženjeri i ostali stručnjaci.

Velikom broju prisutnih obratio se i predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i poznati nastavnik u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi Ivan Vlainić, koji je naglasio kako su Samoborci perjanica ne samo županijske, već i Hrvatske zajednice tehničke kulture, o čemu svjedoče i brojna svjetska priznanja te se i on nada da će samoborski tehničari u skoroj budućnosti dobiti adekvatan prostor za daljnje djelovanje.

Smotru je otvorio zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić, poručivši mladima da uče od starijih kolega te im poželio uspjeh u budućem radu.

Iz Hrvatske zajednice tehničke kulture čelništvu ZTK-a stigle su i zaslužene povelje za njihov doprinos u radu na državnoj razini.

M.K.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002