17.10.2020.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Samobora

Samobor je bolji, drugačiji, tolerantniji, i može biti primjer svima

U povodu 778. rođendana Grada Samobora 17. je listopada u dvorani samoborskog kina održana svečana sjednica Gradskog vijeća koja je, s obzirom na trenutne okolnosti, bila skromnija i s puno manje uzvanika nego svih proteklih godina.

Uz domaćine - gradonačelnika Krešu Beljaka i njegove zamjenike, Željka Stanca i Sanju Horvat Iveković, te predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića i gradske vijećnike, sjednici su nazočili ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja Grada Samobora, a svojim dolaskom svima je čast ukazao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

I ovogodišnja prigodna sjednica bila je prilika za ukazivanje na recentne uspjehe Samobora i dodjelu nagrada pojedincima i udrugama koji su svojim radom doprinijeli njegovom boljitku.

Uvodno je prikazan kratki film o ljepotama Samobora i najznačajnijim projektima realiziranim u ovoj godini - uređenje prometnica u nizinskom i brdskom dijelu Samobora, dogradnja Osnovne škole Samobor, uređenje područnog dječjeg vrtića u Galgovu, početak gradnje vrtića u Pavučnjaku, otvorenje Malog tehnopolisa Samobor, otvorenje spomen sobe Udruge 151. samoborske brigade u još jednom uređenom objektu na području nekadašnje Vojarne Tavorec, te još puno toga.

"Povezivanjem projekata komunalne infrastrukture, brige o najmlađima, poticanjem poduzetništva, zahvale braniteljima, socijalne osviještenosti u mnogim drugim projektima, Samobor opravdava status jednog od najboljih gradova Hrvatske" – poruka je, uz čestitku Dana grada, prikazanog promotivnog filma.

O tome koji je smjer Grad Samobor odabrao u narednom vremenu govorio je predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić. Kazao je kako je ponosan što će unatoč trenutnim okolnostima zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom, znanjem inovativnošću i solidarnošću zadužili naš grad, dodijeliti nagrade. Miran Šoić podsjetio je i na bogatu povijest Samobora i njegove uspjehe po kojima je oduvijek prednjačio u odnosu na druge sredine te je zahvalio svim vijećnicima koji su podržali projekte od interesa za razvoj Samobora.

- Vizija Grada se mora prilagođavati suvremenim zahtjevima i potrebama pa smo izradili strateški plan razvoja Grada od 2021. do 2025. godine, a u izradi je i proračun za iduću godinu – najavio je Miran Šoić te podsjetio na važna ulaganja u infrastrukturu, potpore koje Grad dodjeljuje gospodarstvenicima, na stipendiranje studenata i učenika, kao i podjelu božićnica i uskrsnica umirovljenicima, nezaposlenim braniteljima te osobama s invaliditetom.

- Samobor jest primjer kako razvijati grad te kako se brinuti o potrebama stanovnika, a najveće priznanje i poticaj nam je zadovoljstvo naših građana – rekao je Šoić i zahvalio svim sudionicima gradske vlasti, ustanovama i društvima, svim građanima koji su svojim aktivnostima unaprijedili ljepotu življenja u Samoboru, a posebne čestitke je uputio ovogodišnjim laureatima.

Uz srdačnu dobrodošlicu sve nazočne je pozdravio i Dan grada čestitao samoborski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Za njega je današnja sjednica na neki način bila i oproštajna, jer njegovo današnje obraćanje bilo je posljednje u ulozi gradonačelnika, s obzirom da se više neće kandidirati za tu funkciju.

- Danas, dvanaesti puta, ujedno i posljednji, u ovoj, na neki način turobnoj atmosferi, govorim na Danu grada kao gradonačelnik. Bila mi je čast, zadovoljstvo i najveći ponos to što su me građani izabrali tri puta zaredom za čelnog čovjeka grada. To je nešto što će obilježiti ne samo moj život, već i život moje obitelji, i na to sam izuzetno ponosan kao čovjek koji voli Samobor, koji je čitav život u Samoboru i koji će čitav život ostati živjeti u najljepšem Samoboru - rekao je Krešo Beljak.

- Teško je nabrojati sve ono što smo napravili u posljednjih 12 godina, no Samobor je danas puno bolji, bitno drugačiji, moderniji, tolerantniji grad, nego što je bio prije i to nije zasluga mene kao gradonačelnika, već ekipe koja vodi grad posljednjih 12 godina – nastavio je Beljak.

Na sebe je preuzeo odgovornost za sve ono što nije napravljeno, a zasluge za sve učinjeno pripisao je svojim zamjenicima i suradnicima, tj. koaliciji HSS-a i SDP-a, koja je Samobor pretvorila u grad primjer, na koji bi se trebali ugledati gotovo svi ostali gradovi Hrvatske, posebice Zagreb.

- Bili bismo još uspješniji da nam država dobro funkcionira i da omogućuje da se lokalne sredine razvijaju na normalan način, kao što je to normalno u zapadnoj Europi i kao što je to bilo, nažalost, čak i u bivšoj državi, jer tada je većina prihoda ostajala na lokanoj razini, a danas je situacija takva da u Samoboru ostane 8% izvornih prihoda, a ostalo ide u županije, koje treba ukinuti, jer ne služe ničemu. Tek jedan manji dio treba pripasti državi, jer država je u posljednjih 30 godina pokazala kako ne treba raditi, jer rezultati, uz časne iznimke, poput Vlade Zorana Milanovića i pola mandata Jadranke Kosor, su izostali i Hrvatska je po razvijenosti danas na začelju – kazao je Beljak.

Osvrnuo se i na trenutne afere koje se događaju, a koje izazivaju apatiju kod naroda.

- Ljudi u demokraciji mogu promijeniti političke elite i to moraju napraviti, a jedina svijetla točka na hrvatskoj političkoj sceni je Zoran Milanović, jer on je lider i predsjednik kakvog do sada nismo imali – naglasio je Krešo Beljak.

Rekao je i kako ga često s njime uspoređuju, i to u pozitivnom ili negativnom kontekstu, te da mu je to u 12 godina aktivne političke karijere najveći kompliment.

Krešo Beljak još je jednom naglasio kako je ponosan što je dobio tri puta zaredom povjerenje građana, ali je rekao i kako su tri mandata na čelu najljepšeg i naboljega grada u Hrvatskoj dovoljna da se ostvare vizije i ideje koje si je zacrtao prije 12 godina.

- Mislim da je vrijeme da se u Samoboru dogodi nova energija, polet, zanos i "pozivna ludost", kako bi Samobor napredovao još bolje. Siguran sam i očekujem da će ekipa, koja ovaj grad zajedno vodi 12 godina, a kojoj sam ja samo na čelu, ostati zajedno i da će nastaviti voditi grad još bolje i kvalitetnije nakon izbora 2021 - rekao je Krešo Beljak i zahvalio ne samo svojim suradnicima iz vladajućih stranaka, već i opozicijskim strankama koje su pridonijele jednim dijelom da Samobor danas bude najrazvijeniji grad u Hrvatskoj.

Krešo Beljak poručio je kako završava svoju karijeru gradonačelnika u svibnju iduće godine, ali da će kao saborski zastupnik napraviti sve da pomogne novoj/staroj vlasti u Samoboru, kao i bilo kome drugome tko dođe na vlast, kako bi se Samobor još jače razvijao te i dalje opravdavao status najboljega grada u Hrvatskoj.

Svim nazočnima sretan Dan grada poželio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Kazao je kako mu je žao što je ovo bio zadnji govor Kreše Beljaka kao gradonačelnika te mu je poželio svako dobro u budućim izazovima, zahvalivši mu na suradnji i lijepim riječima.

- Kad se sve uzme u obzir, Samobor je vjerojatno najbolji grad za život, a prednost koju je Samobor iskoristio je blizina Zagreba. Ima puno lijepih gradova za život u Hrvatskoj, sve sam ih obišao, no Samobor odskače i uvijek je odskakao, a sada možda i više – rekao je Zoran Milanović, prisjetivši se lijepih uspomena iz rane mladosti kada je u Samobor dolazio na Fašnik, ali i na igralište NK Samobora, za koje je kazao da je 80-ih godina imalo najbolji travnjak u sjevernoj Hrvatskoj, na koji je rado dolazio igrati sa svojom ekipom iz Trnja.

- Živimo u čudnom vremenu, koje, slažem se s već rečenim, ne treba zvati novo normalno, jer ili je normalno ili nije normalno. No, i to će proći, završit će pandemija, vratit ćemo se na polazne točke gdje smo bilo prije i krenuti od tamo gdje smo stali. Mjesto gdje je bila Hrvatska nije to koje nas treba zadovoljavati, ali ne trebamo ni očajavati, a još manje narikati oko bilo čega pa i oko tragičnih i groznih događaja koji su se u Zagrebu dogodili prije nekoliko dana - rekao je predsjednik Milanović te naglasio kako ovo nije situacija za upiranje prstom, već da složnije nego inače sagledamo koji su to problemi i što je to što tjera mlade ljude da se late oružja.

- Nije vrijeme da prijetimo da ćemo nekoga privesti i kazniti i da poziramo, umjesto da radimo i da shvatimo da imamo problem – nastavio je predsjednik te zahvalio Kreši Beljaku i njegovim suradnicima na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i svima poželio puno zdravlja.

- Zbog svega ovoga što se događa bolnice rade sve ono, osim onoga što bi možda trebale raditi, a to je brinuti o ljudima koji su stvarno bolesni i koji zbog sadašnjeg režima dobivaju bitno slabiju uslugu nego prije - zaključio je predsjednik Milanović i poručio: - Budite zdravi, neka vas nebesa čuvaju, ali se i izborite sami za sebe!

Nakon prigodnih govora, ovogodišnjim laureatima nagrade su uručili gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.

Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem samoborskom sportskom djelatniku Ivanu Bezjaku. Nominirao ga je Samoborski športski savez, a nagradu je zalužio za nesebičan doprinos kvaliteti života u našem gradu. Ivan Bezjak je planinar, spelolog, alpinist, a najaktivniji je bio kao predsjednik Društva za športsku rekreaciju "Šport za sve" te kao trener i član čelništva Karate kluba Mladost Samobor. U vrijeme njegovog mandata na čelu društva ova sportska udruga je redovito provodila brojne rekreacijske aktivnosti, a broj članova vježbačkih skupina se povećava te se kvaliteta programa sportske reakreacije kontinuirano unapređuje. Istovremeno, društvo se angažira na nizu projekata izdavanja knjiga i organizacije izložbi o sportskoj rekreaciji i kyokushin karatea u Samoboru, a za svoje redovne aktivnosti su primili brojne nagrade Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve.

Nagrade Grada Samobora zasluženo su dobili Hrvatski 2cv Citroën klub, koji je uspješno organizirao Svjetski susret spačeka u našem gradu te na taj način Samobor promovirao i na međunarodnoj razini, Damir Svinjarić nagrađen je za velike zasluge u vatrogastvu, Marica Celižić za očuvanje tradicije kroz izradu samoborskog kraluša, narodnih nošnji i raznih suvenira prepoznatljivima za Samobor, Vlatka Burić Dujmović za humanost koju je pokazala kroz organizaciju akcije "Pomozimo im da dišu", te Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, koja ove godine slavi 25 godina rada i zalaganja za boljitak osoba s invaliditetom.

U ime svih nagrađenih na čestitkama i organizaciji svečanosti zahvalio je Ivan Bezjak. Zahvalio je i svima koji su s njima bili na putu do nagrada, kao i svima koji više nisu među nama, ali su svojim radom obilježili samoborsku sportsku povijest.

Na kraju svečane sjednice prikazan je pobjednički rad likovnog natječaja "Samobore, sretan ti rođendan", u kojem su sudjelovala djeca samoborskih vrtića i obrta za čuvanje djece. Pobjednički rad, koji će ubuduće krasiti i gradske promotivne materijale, djelo je vrtićke skupine Obrta za čuvanje djece Pandino gnijezdo.

Obol današnjoj svečanoj sjednici dali su i poznati samoborski bariton Miroslav Živković, koji je na početku izveo hrvatsku himnu, zatim mladi saksofonisti Jan Tominić, Lovro Pajić i Tomo Štrbac, te voditelj programa Mislav Maroević, koji je na kraju svečanosti svim Samoborkama i Samoborcima uz Dan grada poželio da budu zdravi i da se svečanost dogodine održi u boljim i zdravijim uvjetima.

A.F.M.

 

U povodu Dana grada Samobora odana počast poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002