14.10.2020.

Svečano otvorenje spomen sobe 151. samoborske brigade

Svjedočanstvo za nove naraštaje

Fotografije samoborskih i svetonedeljskih branitelja, vojne karte, video zapisi i dokumentarni filmovi iz Domovinskog rata i nakon oslobođenja – tek su dio novouređene spomen sobe 151. samoborske brigade, koja je uoči Dana grada Samobora u četvrtak, 15. listopada, svečano otvorena ne samo za članove istoimene udruge i bivše branitelje, već i za zainteresirane posjetitelje koji žele doznati nešto više o ratnom putu i djelovanju ove brigade. Spomen soba se nalazi na prostoru bivše Vojarne Taborec, u novoobnovljenoj zgradi namijenjenoj samoborskom Centru za socijalnu skrb, a uređena je s ciljem i pod geslom "Da se ne zaboravi" istina o ratu za slobodu Hrvatske, kao svjedočanstvo za buduće generacije.

Ispred zgrade tim se povodom okupio velik broj bivših branitelja i članova ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, generali Rudi Stipčić i Zdravko Andabak, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik župana Hrvoje Frankić, zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, kojima su se prigodno obratili predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj, saborski zastupnici i gradonačelnici Samobora i Svete Nedelje Krešo Beljak i Dario Zurovec, izaslanica župana Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, prvi ratni zapovjednik brigade Adolf Paar te, na kraju, i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Malo je sredina koje su uspjele i na ovaj način odati počast svojim braniteljima te tako sačuvati od zaborava najvažniji dio novije hrvatske povijesti i osigurati da se istina o ratu sustavno prenosi na nove naraštaje, jer, kako su redom svi govornici istaknuli, 151. samoborska brigada dala je izniman doprinos stvaranju naše samostalne države.

Adof Paar zahvalio je najprije svima koji su poduprli i sudjelovali u ostvarenju ovog projekta te podsjetio nazočne kako je tekla njegova realizacija, nakon čega su svoje čestitke i zahvale vodstvu udruge i braniteljima uputili Ksenija Čuljak i Dario Zurovec.

Gradonačelnik Krešo Beljak s puno emocija prisjetio se dana kada se oslobađala bivša kasarna, ali i njezinog "drugog oslobođenja", dana kada je Grad Samobor cijeli ovaj prostor konačno od države dobio u vlasništvo i krenuo potom u njegovu obnovu.

- Sve to prethodilo je i otvorenju ove spomen sobe, koja je jedna od zadnjih zgrada koja se stavlja u funkciju, a gotovo sve ostalo već dugo je uređeno i funkcionalno. Da tome bude tako i da se s Vladom potpiše darovni ugovor najviše su pomogli tadašnja premijerka Jadranka Kosor i saborski zastupnik Zvonko Milas, nekadašnji zapovjednik vojarne i ratni heroj Nikica Burić te ratni zapovjednik samoborske brigade Adolf Paar – rekao je Beljak.

Ministar Medved naglasio je kako je Hrvatska u ratu pobijedila zahvaljujući odlučnim, odvažnim i složnim braniteljima, a to zajedništvo nam danas često nedostaje.

- Otvarajući ovu spomen sobu iskazujemo poštovanje prema svim žrtvama Domovinskog rata i njihovim obiteljima, kojima danas, uz iskren odnos prema njima, trebamo biti na raspolaganju. Zajedno moramo graditi društvo u kojemu se cijeni doprinos hrvatskih branitelja, jer su oni najsnažniji temelj suverene hrvatske države. Nepravde prema hrvatskim braniteljima također se mogu ispravljati samo zajedničkim djelovanjem uz međusobno povjerenje, stavljajući na prvo mjesto čovjeka koji je u ključnom trenutku dobrobit države stavio ispred sebe – završio je Tomo Medved, uz želju da ova spomen soba budućim generacijama bude svjetionik, putokaz i izvor snage u situacijama kad izgube kompas i kad im bude teško.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali članovi samoborske i svetonedeljske garde, prigodne stihove čitao je Zoran Perović, a spomen sobu je, nakon zajedničke molitve, blagoslovio bivši ratni kapelan 151. samoborske brigade fra Vatroslav Frkin.

M.K.

 

Ne daju dušmani, al ne daju ni konzervatori

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002