16.06.2019.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Otok proslavilo 90 godina postojanja i uspješnog rada

Pozdravili se, nazdravili i razveselili

Svečanim mimohodom vatrogasaca i kolonom vozila, kojemu je prethodila i zajednička milenijska fotografija ispred kapelice sv. Nikole u Otoku, započela je u nedjelju, 15. lipnja, velika obljetnica u povodu 90 godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otok. Nakon prijavka, koji je načelniku Stožera civilne zaštite Grada Samobora Željku Stancu podnio zapovjednik DVD-a Josip Horvat, brojni uzvanici, kolege vatrogasci i mještani okupili su se pod velikim šatorom na svečanoj skupštini, gdje je s dugom poviješću društva i radom vatrogasaca u Otoku sve do današnjih dana nazočne upoznao njihov predsjednik Marijan Telišman.

Podsjetio je Telišman kako je DVD osnovan 26. kolovoza 1929. godine, a kao jedno od prvih vatrogasnih društava bilo je i suosnivač Vatrogasne župe Samobor, sve zahvaljujući maru domaćih ljudi poput Ljudevita Ivanca, Franje Hergera, Franje Obranića i Jure Antolića, koji su prepoznali potrebu za organiziranom obranom od požara i ostalih nepogoda. Vremenom je nabavljana i oprema, održavane su vježbe, organizirane zabave, kojima se i financirao rad vatrogasaca, društvo je raslo, pa se 1954. godine krenulo u izgradnju vatrogasnog doma. Nakon 4 godine dom je bio u funkciji, modernizirala se oprema, kasnije je kupljen kombi za potrebe društva, a mještani Otoka dobili su mjesto za svoja okupljanja i društvene potrebe. Početkom 90-ih počinje izgradnja novog vatrogasnog i društvenog doma, ali stižu ratne godine pa normalan rad društva kreće ponovno nakon desetak godina, kada se okuplja mladež i stječu bolji financijski uvjeti za nabavu potrebne opreme i vozila. Danas društvo bilježi odlične rezultate svojih članova na natjecanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu, što uvelike doprinosi njegovom ugledu i statusu u vatrogasnoj zajednici.

Na svemu im je čestitao i zahvalio Željko Stanec, obećavši daljnju podršku Grada, koji je prepoznao važnost njihovog rada i svega što čine za širu zajednicu. Čestitkama su se pridružili i predsjednik samoborske Vatrogasne zajednice Željko Koščica, izaslanik predsjednika HVZ-a i predsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Ptiček i zamjenik župana Hrvoje Frankić, koji u Otok nisu došli praznih ruku. Grad će, prema planu, uložiti u novu vatrogasnu opremu za vatrogasce iz Otoka, a iz županije na njihov račun stižu i dodatna financijska sredstva.

Nazdravili su i ostali gosti, među kojima su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora i Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković, zamjenik pročelnika za gospopdarstvo, razvoj i fondove EU Krunoslav Znika, predsjednik Vijeća MO Samoborski Otok Željko Mataušić, članovi Udruge Etno fletno, predstavnici 30-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava te brojni donatori i podupiratelji društva.

Svečanost, koju je vodio Mislav Maroević, uveličali su i svetonedeljski kuburaši, Puhački orkestar Lira iz Kostanjevca na Sutli, a za pravu vatrogasnu zabavu uz vola na ražnju i druge specijalitete pobrinuli su se Bistro Nacek i bend Stare kočije.

R.Š.

 

Završen prvi Pine festival u Samoboru

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002