02.07.2017.

Susretom kod Kalina obilježena 4. godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Veselo i bez Svete Gere i Savudrijske vale

Da nikakve granice, meje ili žice ne mogu pomutiti desetljećima građene dobrosusjedske odnose naših sugrađana iz Bregane, Grdanjaca, Podvrha, Žumberka i ostalih mjesta uz granicu s Republikom Slovenijom, s prijateljima i susjedima Dolenjcima iz Jesenica i Krškog, koji žive s druge strane meje, dokazali su Hrvati i Slovenci na ovogodišnjem Susretu kod Kalina, proslavivši tako 4. godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Obični, "mali" ljudi ionako ne žive od visoke politike, jer bit će kako im skroji vlast, ali dobro znaju da na toj granici bez suradnje i iskazane dobre volje prema prvom ili nekom drugom susjedu njima nema napretka. Zato su i ove godine, u subotu, 1. srpnja, već tradicionalno Slovenci najprije ugostili Samoborce ispred Gostilne Kalin, počastili ih svojim specijalitetima, nazdravili cvičekom i gemištima, razigrali ih zvukom harmonika, da bi onda svi skupa na "hrvaškoj" strani nastavili druženje uz kulturno-umjetnički program brojnih slovenskih i hrvatskih društava koji su osmislili organizatori iz KUD-a Licitar na čelu s Miroslavom Regovićem, a kojemu je sa slovenske strane pomogla Rajka Križanac iz Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem.

Prije zajedničke veselice i tradicionalne degustacije samoborskih češnofki, kojima su sve prisutne počastili Samoborci, svoje sugrađane pozdravili su dožupan Občine Brežice Jure Pezdirc, slovenski europarlamentarac Franc Bogovič, naš zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koji su u Breganu došli u pratnji brojnih Samoboraca i većine gradskih vijećnika. Svi oni redom su zahvalili članovima svojih mjesnih i općinskih odbora, koji na ovaj način, i ne samo ovom prigodom, njeguju i razvijaju prijateljstvo i razumijevanje među ljudima koji žive uz granicu, a jednako tako im prenose iskustva i njihove potrebe, što itekako doprinosi suradnji i planiranju zajedničkih projekata na dobrobit lokalnih mještana s obje strane granice.

Pravu pučku svečanost priredili su za gotovo tisuću svojih susjeda i prijatelja KUD-ovi Slaviček iz Velike Doline, Licitar iz Bregane i Stari grad iz Lukavca, zatim Glazbeni sastav Dobri prijateli, Vokalni ansambl Aria, Tamburaški orkestar Krsto Odak iz Drniša i Križanići iz Brežica. No, bio je to tek uvod u dugu noć, jer glavna zvijezda večeri bila je legendarna Vera Svoboda, nakon koje su tamburaši Od sumraka do zore poznatim hitovima u potpunosti opravdali svoje ime.

M.K.

 

3. Gastro susreti pri Rudniku svete Barbare

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002