15.10.2016.

Svečanu sjednicu samoborskog Gradskog vijeća obilježile brojne zahvale

Samobor sve osvaja ljepotom i šarmom

Brojni su epiteti iskazani o Samoboru tijekom ovogodišnje proslave 774. rođendana, a za Dan grada održana je 15. listopada i svečana sjednica Gradskog vijeća u Hotelu Lavica na kojoj su se pohvale ljepotama i uspjesima Samobora i njegovih stanovnika nizale u govorima. Svečana je sjednica potrajala gotovo puna dva sata, jer bila je to prigoda da se predaju priznanja i zahvale ovogodišnjim dobitnicima nagrada, ali i istakne što se izgradilo, uredilo i poboljšalo u posljednjih godinu dana.

Prednost ćemo dati nagrađenima te istaknuti da su Godišnje nagrade Grada Samobora pripale Franji Horvatu, Ani Lenard, Đurđici Pleše Vujica, Proklimi d.o.o. i Rukometnom klubu Rudar iz Ruda, dok su Plakete Grada Samobora primili Hrvatsko planinarsko društvo Sveti Patrik, Mažoret klub Unity S, Vesna Marjanović, Miroslav Mataušić iz Obrta Frelimo, Anita Matijaščić, Branko Tomašković i Miroslav Živković. U ime nagrađenih zahvalu riječima i pjesmom uputila je dugogodišnja samoborska Sraka Đurđica Pleše Vujica. Mora se istaknuti da je tvrtka Proklima svoj iznos nagrade od 5.000 kuna uvećala za još toliko te ih donirala Udruzi osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje. Zbog obveza Ane Lenard njenu je nagradu preuzeo predsjednik Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić.

Brojni gosti i uzvanici nazočili su svečanoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća, predvođeni županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i dopredsjednikom Skupštine Zagrebačke županije Marijom Vlahovićem. Bila su tu i izaslanstva gradova prijatelja - Starog Grada na Hvaru predvođeno gradonačelnikom Vinkom Maroevićem, makedonskog Velesa s gradonačelnikom Slavčom Čadievim, njemačkog Wirgesa s gradonačelnikom Andreasom Weidenfellerom te mađarskog Pečuha. Nazočen je bio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan s kojim će Samobor uskoro također postati Grad prijatelj na inicijativu braniteljskih udruga. Bili su tu još gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, izaslanstvo Općine Jelsa, crkveni velikodostojnici i ostali gosti.

Na početku sjednice goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak, koji je istaknuo da Samobor osvaja svojom ljepotom i šarmom kojeg nikoga ne ostavlja ravnodušnim te raste i napreduje iz dana u dan, ali u svojoj srži ostaje svoj. Samobor je grad kulture i sporta, grad mladih, a uskoro i Grad prijatelj djece. Zahvalio je na povjerenju građanima te rekao kako su se trudili proteklih godina to povjerenje opravdati te da su za dobrobit Samobora u Gradskom vijeću zaboravljali sve nesuglasice pa su brojne odluke izglasavali jednoglasno.

- Naš je zadatak pobrinuti se da Samobor i dalje ima razloga za slavlje, da se i dalje može dičiti i biti uzor mnogima gradovima. Za to je neophodna suradnja s našim građanima i njihovo povjerenje - zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, pozvavši stanovnike i goste da uživaju u samoborskim vizurama i njegovim gastro užicima.

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak u govoru, koji je potrajao više od 20 minuta, osjetio je potrebu zahvaliti sugrađanima i suradnicima za sve što su učinili u proteklom razdoblju od prošlogodišnje proslave, ali i od kada je preuzeo dužnost upravljanja gradom.

Posebno je na početku govora istaknuo ulogu samoborskih poduzetnika i obrtnika, čije je poslovanje pridonijelo da Samobor među prvima, prema svim pokazateljima, izađe iz krize i u posljednje vrijeme bilježi značajan porast prihoda. Zaključio je gradonačelnik kako je to potvrda da su bili u pravu kada su odlučili pomoći samoborskom gospodarstvu nizom mjera za olakšanje poslovanja, kao što su potpore proizvodnim djelatnostima, potpore novim zapošljavanjima, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa proizvodnih djelatnosti i niza ostalih mjera, a sve to bez uvođenja prireza. Stoga je Samobor na drugom mjestu, odmah iza Zagreba, na listi gradova u koji se vrijedi preseliti zbog kvalitete života i sigurnosti. Zbog toga se bilježi i rast stanovnika, osobito zbog dolaska mladih obitelji.

- Uvijek možemo učiniti više i bolje, ali sam zadovoljan učinjenim. Samobor je u vrhu po razvijenosti i kvaliteti života. Kada smo ga preuzeli, bilo je puno toga što je trebalo hitno poduzeti, najviše u okolnim naseljima pa smo krenuli s tom idejom da damo ljudima osnove za kvalitetan život - ceste, struju, vodu, rasvjetu u svim našim mjesnim odborima. Mi tu radimo drugačije, organiziramo tribine na terenu i razgovaramo s ljudima i tek nakon toga zajedno izrađujemo proračun za sljedeću godinu - istaknuo je u govoru gradonačelnik Beljak.

Potom je gradonačelnik pobrojao i brojne radove i kapitalne investicije koje su učinjene u posljednjem razdoblju, a među većima su izgradnja nove sportske dvorane uz OŠ Samobor, uređenje Šmidhenove, Mirnovečke, ulice Gornji kraj i Matice hrvatskih iseljenika, a do kraja godine i Dalmatinske ulice te uređenje pješačkih i biciklističkih staza.

Naglasio je Beljak da kvalitetu života u Samoboru podiže i uređenje novih sadržaja u bivšoj vojarni, gdje uskoro seli u novouređene prostore samoborska Javna vatrogasna postrojba. Za nekoliko mjeseci otvorit će se i Centar za mlade. Od značajnih investicija tu je i sanacija odlagališta otpada Trebež, gdje se uređuje rekreacijska zona, a sve to zahvaljujući sredstvima iz europskih i fondova zaštite okoliša.

Interes grada bio nam je važniji od osobnih interesa, naglasio je Beljak, zahvalivši i svojim najbližim suradnicima na razumijevanju i toleranciji koja je vladala u radu gradske uprave proteklih godina, posebice predsjedniku Gradskog vijeća Branimiru Šiljku, zamjenicima gradonačelnika Sanji Horvat Iveković i Željku Stancu, financijskom pročelniku Željku Radovaniću, vodstvu i djelatnicima Komunalca na čelu s direktorom Ivicom Karoglanom, Turističke zajednice s direktoricom Martinom Paladina te svim ljudima koji rade u sportu, kulturi, odgoju i obrazovanju, čijim radom se također podiže kvaliteta života u Samoboru.

- I sljedećih godina nećemo stati s ovim tempom koji smo si zadali, i u svemu tome nastojat ćemo još više izaći u susret našim sugrađanima. Naš rad ocjenjivat će upravo građani na predstojećim lokalnim izborima, a to je jedina realna i relevantna ocjena - zaključio je gradonačelnik Beljak, obećavši da će učiniti sve kao zastupnik u Hrvatskom Saboru da mijenja hrvatsku politiku i zada novi smjer kako bi se promijenila na bolje slika o hrvatskim političarima te da uz podršku svoje stranke i sugrađana radi za nove naraštaje Samoboraca i Samoborki.

Beljak je zahvalio na dobroj suradnji Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću, koji je potom za govornicom uputio čestitku gradonačelniku Beljaku i stanovnicima grada, istaknuvši vrlo dobru suradnju sa samoborskom upravom.

Pri kraju programa gradonačlenik je primio i dvije zahvalnice - Vijeće roditelja OŠ Samobor uručilo mu ju je za izgradnju sportske dvorane pri toj školi, a predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj za pomoć u realizaciji programa proslave 25. godišnjice početka Domovinskog rata u našem gradu i 15. obljetnice osnutka Udruge.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća hrvatsku je himnu otpjevao Miroslav Živković, a odana je i počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. U glazbenom dijelu programa nastupili su udaraljkaš Goran Gorše i gitarist Berislav Cerinski te mlada samoborska klarinetistica Lucija Bošković uz klavirsku pratnju Roberta Batelića, prikazan je i film o izgradnji i uređenju komunalne infrastrukture posljednjih mjeseci, a voditelj programa bio je Mislav Maroević.

M.Šipuš

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002