30.10.2015.

Komemoracija poginulim braniteljima na Trokutu

Trokut uklesan u našim srcima

Još vidljive rovove, humke i spomen ploče podignute našim poginulim braniteljima na Trokutu, u četvrtak, 29. listopada, obilazili su njihovi suborci, roditelji, djeca, prijatelji i izaslanstva gradova i udruga, kako bi i 24. godinu zaredom položili cvijeće i zapalili svijeće na mjestima na kojima su naši heroji svoje mlade živote položili za domovinu.

U akciji Orkan ‘91, koja se odvijala na novljanskom ratištu i koja je bila jedna od najvažnijih i najtežih bitaka u početku Domovinskog rata, 29. listopada život su izgubila 32 branitelja, a tijekom borbi njih ukupno 270, koji su uglavnom kao dragovoljci među prvima krenuli u obranu domovine.

Tada još pripadnici 8. brigade Samobora i Svete Nedelje, na Trokutu su toga dana poginuli Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešo Purić, Zlatko Šabarić, a od posljedica ranjavanja preminuo je i Vlado Ivčić. Za njihove suborce i sve građane Samobora Trokut će zauvijek ostati mjesto ponosa i slave, a datum njihove pogibije krvavim slovima upisan u povijest borbe za neovisnost Hrvatske.

Stoga se na Trokutu svake godine 29. listopada održi sveta misa i komemoracija, nakon kojih državne, županijske i gradske delegacije pred podignutim spomenikom odaju počast poginulim braniteljima. Misu na Trokutu ove je godine predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, nakon čega su se brojnim okupljenima obratili ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina i akcije Orkan ‘91 general Rudi Stipčić, u ime domaćina i organizatora svečanosti govorio je gradonačelnik Novske Vlado Klasan, zatim župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik ministra branitelja i njegov pomoćnik Bojan Glavašević, te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur.

Svečanosti su, uz bivše branitelje i obitelji poginulih, i ove godine nazočili samoborski srednjoškolci i učenici 8-ih razreda svetonedeljskih škola, dok je za samoborske gimnazijalce i osmaše obilazak Trokuta predviđen sljedećeg dana.

Veliku pozornost i pljesak prisutnih dobio je za svoj emotivan i iskren govor naš Samoborac Zdravko Noršić Brco, sudionik i svjedok bitke na Trokutu, koji je, mimo protokola, s pozornice zamolio političare da više prostora i vremena za govore prepuste samim braniteljima i obiteljima poginulih.

Ispred devet stećaka, na kojima su uklesana imena poginulih branitelja, u njihovu čast vijence su položila i svijeća zapalila brojna izaslanstva. Grad Samobor predstavljali su pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić, u ime 151. samoborske brigade i istoimene udruge njezin ratni zapovjednik Adolf Paar, potpredsjednik Gradskog vijeća Vinko Jaklenec, te zamjenik načelnika samoborske policijske postaje Vid Noršić. Vijence je položilo i izaslanstvo Grada Svete Nedelje na čelu s gradonačelnikom Dragom Prahinom, uz kojeg su bili i njegovi zamjenici Damir Halužan i Ivica Pavlić te gradski vijećnik i branitelj Josip Jakopač.

Svečanu komemoraciju na Trokutu u glazbenom dijelu uveličali su Tamburaški sastav Ministarstva unutarnjih poslova i pjevački zbor Policijske akademije.

Prekrasan spomenik na Trokutu i tužne kamene spomen ploče razasute po šumi oko razrušenog motela, za čije su podizanje uvelike zaslužni samoborski branitelji i Grad Samobor, uvijek će biti mjesto susreta s našim sinovima, očevima, braćom i prijateljima koji su hrabro i beskompromisno tih dana ginuli za sve nas.

M.K.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002