07.07.2014.

Okončano 29. izdanje Rudarske greblice

Ove godine tražilo se mjesto u hladu

Prije dva mjeseca KUD Oštrc proslavio je 35 godina rada i postojanja, a pred njima je nova velika obljetnica. Ove smo godine tijekom vikenda 5. i 6. srpnja ispratili 29. izdanje Dana rudarske greblice pa su tako misli već okrenute prema jubileju – 30 godina ove manifestacije sljedeće godine. No, to ne znači da su Rudari zapostavili ili s manje žara pripremili ovogodišnje izdanje. Dječja greblica u subotu već je stekla svoje poklonike, čemu je dokaz dolazak velik broj djece i njihovih roditelja (o čemu možete čitati u posebnom tekstu).

Tradicionalna svečanost i folklorni susreti u nedjelju na rukometnom igralištu također su privukli brojne poklonike, koji su znali da ih čeka bogata ponuda hrane i pića, obilje glazbe i zabave te, naravno, neizostavna fina greblica. Pekarnica Nikl ove je godine ponovno radila punom parom kako bi greblice bilo dovoljno za sve.

Uz brojne posjetitelje, bili su tu i uzvanici – samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, a domaćini su im bili predsjednik KUD-a Oštrc Goran Štengl i predsjednik MO Rude Željko Koščica. Pozdravivši okupljene, gradonačelnik Beljak je u prigodnom govoru rekao da primjer Ruda često ističu i drugima kako treba raditi, dodavši da su u gradskoj upravi ponosni na sve što se radi u Rudama te kako je siguran da će sljedeće godine jubilej biti proslavljen na dostojan način.

Već je dobro poznata činjenica da svaka Rudarica od malena uči kako napraviti greblicu, a i svaka snaha koja dođe u Rude iz nekog drugog mjesta brzo mora savladati tu vještinu. Svojevrsni dokaz uspješnosti su nagrade u pripremanju greblice. Tako je ove godine na ovo tradicionalno natjecanje bilo prijavljeno 10 greblica, a zadatak je bio pripremiti onu sa sirom i zelenjem. Nakon pomnog degustiranja i ocjenjivanja svakog detalja, stručni žiri (Andreas Nikl, Kristina Halužan, Renata Kenda i Andreja Štajnkler) najboljom greblicom proglasio je onu pod šifrom Brazuka, a nju je ispekla Jasminka Fresl. Upravo je ona istaknula kako je recept dobila od svoje svekrve i da joj je to bila treća sreća što se ovog natjecanja tiče. Predsjednik komisije Andreas Nikl posebno je istaknuo značaj radionica na kojima se i mladim generacijama prenose informacije o pripremi greblice. Da natjecatelji odu zadovoljni pobrinuli su se i brojni sponzori sa svojim darovima. Pokrovitelji su bili Grad Samobor i Zagrebačka županija.

U glazbenom dijelu programa na nedjeljnim folklornim susretima nastupili su, uz domaćine iz KUD-a Oštrc, i KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Delovi iz Podravine, Folklorni ansambl Oton Župančič iz Artiča u Sloveniji te Udruga Hrvata BiH Rodna gruda Iz Dugog Sela. Za onaj zabavni dio do kasnih noćnih sati bila je zadužena grupa Loco. Od popratnih stvari tu je bila i bogata ponuda domaćih i inih proizvoda na štandovima, tombola, a obližnji rudnik mogao se obići po promotivnoj cijeni od 15 kuna. I malo mateorologije za kraj – nije bilo kiše, već je sunce prilično ugrijalo i prisililo mnoge da u Rudama potraže mjesto u hladu.

Mato Šipuš

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002