04.07.2021.

35. Dani Rudarske greblice

Najbolša je, ipak, Bakina greblica

O Rudarskoj greblici, koja je osvojila i europske gastronomske stolove, danas znamo gotovo sve. Punih 35 godina vrijedni Rudari "guraju" svoj tenki kolač prema vrhu i pletu priču oko starog rudnika i siromašnih rudara, kojima je ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Složni entuzijasti amateri okupljeni u KUD-u Oštrc, osim same Greblice, od zaborava su otrgnuli i rudnik, i Bergmane, i stare pjesme i plesove, osnovali Udrugu Rudarska greblica, uredili reprezentativan prostor ispred Rudnika svete Barbare, sustavno obogaćujući svoju manifestaciju novim sadržajima i Gastro susretima, prenoseći dugu tradiciju na mlade generacije kroz Dječju greblicu.

Stoga su svi, nakon prošlogodišnje stanke zbog koronavirusa, jedva dočekali 35. Dane Rudarske greblice, koje su i ovaj puta domaćini, predvođeni tajnikom KUD-a Oštrc Josipom Lebegnerom i voditeljicom Dječje greblice Majom Klisurić, uz svesrdnu pomoć ostalih članova i mještana, odradili besprijekorno. Izostali su samo, zbog epidemioloških mjera, međunarodni susreti folklornih društava, pa je sav program održan ispred rudnika.

U subotu, 3. srpnja, od ranih poslijepodnevnih sati pet ekipa natjecalo se na Gastro susretima, a ove godine imali su širom otvorene ruke da pripreme i predstave jela bilo koje od internacionalnih kuhinja. Zeppelini iz Bjelovara zaputili su se tako u Indiju, rudarsko-zagrebačka ekipa Coolturni tanjur povezala je Mediteran od Turske do Italije, rudarske Senorite na zadatku otišle su put dalekog Meksika, članovi Lovačkog društva Sveti Hubert s Plešivice skuhali su mađarski gulaš, a ženska ekipa HPD-a Sv. Patrik, koje djeluje unutar Udruge Ekosspiritus, odlučila se za "bosanski lonac".

Vrijedne nagrade sponzora otišle su kuharima Coolturnog tanjura, koji je svojim menijem oduševio tročlani žiri – zagrebačka novinarka Tanja Božić, vrsna domaća kuharica Franka Štengl i Ivan Babić iz Bjelovara, drugu nagradu osvojio je "bosanski lonac", a treću bjelovarski Zeppelini. Tijekom Gastro susreta ionako dobro raspoloženje dodatno su dizali Domaći dečki s repertoarom svima dobro poznatih pjesama i raspjevani voditelj Mislav Maroević.

I dok su brojni posjetitelji uživali u svjetskim specijalitetima, pred rudnik su stizale greblice za ocjenjivanje. Žiriju na čelu s Andrejasom Niklom pridružila se po prvi puta i gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, koja je naglasila kako je već godinama stalna posjetiteljica Dana Rudarske greblice, jer u Rudama redovito posjećuje i članove svoje obitelji koji tu žive, a organizatorima i svim Rudarima zahvalila je i čestitala na velikom trudu koji ulažu te svima poželjela dobar provod.

Od 9 greblica, koje su sve morale biti pripremljene sa "zelenjavom", najbolja je bila Bakina greblica Martine Škiljan, drugo mjesto osvojila je Vrtna frajla, koju je ispekla Marija Lebegner, a treće greblica Ivane Štajnkler pod šifrom Seka.

No, iznenađenje večeri svakako je bila vijest o velikoj i vrlo vrijednoj donaciji Stjepana Lehpamera KUD-u Oštrc, koji je, nakon smrti brata, a u dogovoru s brojnim nasljednicima, jer čak 14-ero djece je bilo u obitelji, kuću od 250 m2 i pripadajući štagalj, odlučio pokloniti društvu. Stjepan je u ime obitelji objasnio kako samo žele pomoći KUD-u Oštrc da nakon puno godina dobiju i zasluženi prostor za probe, čuvanje nošnji i instrumenata, jer su to svojim djelovanjem i zavrijedili.

Primivši ključeve kuće Lehpamerovih, na donaciji i njihovoj nevjerojatnoj gesti osobno je i u ime društva zahvalio Josip Lebegner, obećavši da će itekako skrbiti o kući i cijelom prostoru, jer će im to biti ne samo novi zamah u radu, već i inspiracija za buduće projekte.

Večer je završila koncertom domaće Adrenalice, provjerenim majstorima žive i žestoke svirke za mlade i sve one koji se takvima osjećaju.

M.K.

 

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002