16.04.2021.

Potpisan strateški ugovor koji će promijeniti sliku Svete Nedelje

Mate Rimac kreće s gradnjom kampusa u Kerestincu

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je 16. travnja ugovor o osnivanju prava građenja s direktorom poduzeća Rimac Automobili d.o.o. Matom Rimcem, u povodu izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

Zemljište na kojem će se izgraditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, kojim će Rimac Automobili upravljati sljedećih 69 godina. Sukladno potpisanom ugovoru, gradnja kampusa treba biti završena najkasnije tri godine od početka izgradnje.

- San od prije sedam godina došao je do svoje realizacije - rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, pogotovo Mati Rimcu.

- Mogu reći da je ova investicija najznačajnija ne samo za Svetu Nedelju, već i za cijelu Hrvatsku. Ovako velike investicije, veće od milijardu i pol kuna, ne vide se svaki dan, a zasigurno će otvoriti perspektivu i za sve buduće naraštaje. Mogu reći da je ovo veliki i novi početak za cijelu Hrvatsku - naglasio je Zurovec.

Rimčeva tvrtka surađuje s najvećim automobilskim industrijama na svijetu i, uz sva strateška partnerstva i izniman uspjeh na svjetskom tržištu, ostaje u Hrvatskoj gdje razvija svoje poslovanje i budućnost.

Saborski zastupnik Davor Nađi istaknuo je kako je ovaj projekt sinergija javnog i privatnog sektora.

- Ovo je primjer koliko Hrvatska može ići naprijed kada se investicije ne koče, nego ih se podržava. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjeti - rekao je Nađi.

Istaknuo je kako javni sektor mora podržavati privatni, kako bi se ostvarivale investicije.

- Najtransparentniji investitor radi investiciju u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj. Ovo je projekt globalnih razmjera, koji kao svjetionik može privući investicije u našu zemlju - završio je Nađi.

Novi kampus prostirat će se na 200 000 m2, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95 000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Tvrtka trenutno posluje na šest lokacija, a do izgradnje kampusa većina poslova će se obavljati u prostorima na Jankomiru. Tvrtka ima oko 1000 zaposlenika, a ovom investicijom u planu je dodatno zapošljavanje te bi u idućih nekoliko godina dostigli brojku od 2500 djelatnika.

- Grad Sveta Nedelja od početka nam je izašao u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli pronaći adekvatni prostor koji nam je prijeko potreban. Ova lokacija nam omogućuje sve što nam treba te smo odlučili graditi vlastiti kampus, jer imamo velike planove za koje treba puno prostora. Ovo će biti poseban projekt na svjetskoj razini, otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlenike. Imamo sve spremno – od projekata do financija i želimo početi graditi punom parom što prije - rekao je Mate Rimac.

Kampus je dizajniran tako da će uz ključne sadržaje i brojne pogodnosti tu biti prostor za rad, rast i igru, a projektiran je da bude i neutralan za okoliš. U njemu neće biti zidova niti ograda - svi su pozvani da ga posjete, uživaju u kampusu i druže se sa zaposlenicima. Inovacijska jezgra kampusa bit će središte za istraživanje i razvoj za 1100 ljudi, zajedno s upravljačkim centrom, dizajnerskim studijem, laboratorijima i VR sobama.

- Kampus će osigurati vrhunska radna mjesta za sve nacionalnosti, a prije svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrijednosti. Kampus nije projekt na kojem ćemo stati, jer imamo daljnjeg prostora za rast i nove planove - najavio je Rimac.

U kampusu će se nalaziti i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći dobiti individualnu prilagodbu svojeg vozila. U sklopu kampusa bit će smješteni i uredi i proizvodnja električnih bicikala Greyp. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenih površina u kojima će moći uživati zaposlenici, ali i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, s obzirom da će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata Rimac Automobila, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom, ali i izgradnja posebne interne prometnice.

Potpisu ugovora nazočio je tajnik kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Goran Gotal, koji je rekao da kvalitetno poduzetničko okruženje može razviti kvalitetne investicijske potencijale.

- Danas svjedočimo razvoju kreativne industrije, koja je jamac razvoja i budućnosti hrvatskog gospodarstva i poduzetništva. Pokazali smo kako možemo biti partneri koji će i dalje raditi na tome da olakšavaju put investitorima te da svu neaktivnu državnu imovinu stavimo u funkciju, iz koje ćemo generirati nove vrijednosti - rekao je Gotal.

A.B.B.

 

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002