18.03.2021.

Završna konferencija projekta "Gastro klub za pametno zapošljavanje"

Od specijaliziranih kuhara do elektroinstalatera za pametne kuće

Nakon dvije godine provedbe, u samoborskoj Galeriji Prica održana je u četvrtak, 18. ožujka, završna konferencija u sklopu projekta "Gastro klub za pametno zapošljavanje" Pučkog otvorenog učilišta Samobor, kojemu su partneri u ovom projektu, u potpunosti s 978.916,19 kuna financiranom iz Europskog socijalnog fonda, bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Srednja strukovna škola Samobor, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor, Udruga Pozitiva Samobor i Grad Samobor.

Među 23 polaznika koji su se usavršavali za 3 zanimanja bilo je 10 priprematelja jednostavnih jela i slastica, 8 kuhara-specijalista za kuhinju Sjeverozapadne Hrvatske te 5 elektroinstalatera za pametne kuće, a njih osmero je već pronašlo zaposlenje.

I ovaj projekt razrađen je s ciljem da se prvenstveno mlađim i starijim osobama, koji pripadaju najranjivijim skupinama kada je u pitanju pronalaženje posla, omogući lakši ulazak na tržište rada, jer kod mlađe populacije najčešći je problem uobičajeni manjak iskustva, a kod starijih pak nedostatak onih vještina i znanja koje poslodavci danas traže.

Prisutnima se najprije obratila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda, koja je svima na kraju i uručila potvrde o završenom obrazovanju, zahvalivši svima na trudu i suradnji te najavila i osnivanje svojevrsnog kluba koji bi povezivao sve sudionike ovakvih programa.

O višestrukim koristima projekta govorili su ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor Davor Škiljan i ravnateljica samoborske Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole Mirjana Kroflin, naglasivši kako se putem ovakvih neklasičnih obrazovnih programa stvaraju novi kurikulumi za deficitarna zanimanja, promovira cjeloživotno učenje, a škole su ostvarile i izravnu korist kroz opremanje potrebnih praktikuma u kojima se održavala nastava. Sve to će uskoro, najavio je Škiljan, rezultirati i osnivanjem centra izvrsnosti za zanimanja budućnosti u njihovoj školi, vrijednog 16 milijuna kuna, čime će još više podignuti razinu kvalitete samoborskog školstva.

Voditeljica ispostave samoborskog HZZ-a Jadranka Fernežir i Romina Galović Piškulić iz Udruge Pozitiva Samobor istaknule su motivacijski značaj ovakvih projekata, jer sudionike potiču na aktivno traženje zaposlenja, u čemu na koncu većina i uspijeva.

U ime Grada Samobora čestitke polaznicima, voditeljima i organizatorima uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji je pohvalio njihov doprinos u stvaranju ozračja da Samobor postane grad znanja i poželio im još čvršću suradnju kao poticaj za nove projekte.

Nakon podjele potvrda o završenoj edukaciji, Noa Rađa je u ime svih polaznika zahvalio na odličnoj prilici za stjecanje novih znanja i iskustava.

M.K.

 

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002