25.11.2018.

U Samoboru obilježeni Racinov dan i Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj

Dah Makedonije na obalama Gradne

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo Ohridski biser iz Zagreba i ove su godine bili organizatori manifestacije Racinov dan – Bijela svitanja, a u subotu, 24. studenoga, ostali su u našem gradu kako bi obilježili i svoj nacionalni dan – Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj.

Punih je 79 godina prošlo otkako je u Samoboru tiskana zbirka pjesama Beli mugri Koče Racina, na tada zabranjenom makedonskom jeziku, koja ima kultni status u makedonskoj književnosti ponajprije zbog svoje literarne vrijednosti, ali i kao simbol borbe za očuvanje jezika jednog naroda.

Kočo Racin zaslužio je svoju bistu u Samoboru pa se tako svake godine Makedonci iz Hrvatske okupe u parku iza našeg muzeja te mu odaju počast polaganjem cvijeća. Uvijek drage goste dočekao je pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji je zajedno s predsjednikom Zajednice Makedonaca u RH Ilijom Hristodulovim položio vijenac ispred biste.

U Samoborskom muzeju o svom velikom pjesniku, uz recital njegovih izabranih stihova, govorili su prof.dr. Vasil Tocinovski i dr. Slavčo Koviloski. Vrijedne Makedonke sve su uzvanike počastile domaćim specijalitetima, a druženje se zatim preselilo u samoborski Centar za mlade Bunker, u kojem su zajednički program održala makedonska kulturna društva koja djeluju u Hrvatskoj - Ohridski biser iz Zagreba, Biljana iz Zadra, Makedonija iz Splita, Sv. Kiril i Metodij iz Pule, Braća Miladinovci iz Osijeka i Ilinden iz Rijeke.

Sve je koordinirala i kroz program vodila, naša i njihova, nezamjenjiva Beti Petrovska.

Svoje sunarodnjake i sve goste u ime veleposlanstva Republike Makedonije u RH pozdravio je Nazif Džaferi, nakon čega su uvijek raspoloženi Makedonci prikazali kako čuvaju svoj jezik i kulturnu baštinu. Pjevalo se, sviralo i plesalo, iz Bunkera su odzvanjale topla makedonska riječ i glazba, a male nesavršenosti, jer prvi su puta izvođači nastupali u ovoj dvorani, popravljene su i nagrađene poticajnim pljeskom brojne publike i kolega.

Vedar duh i zajedništvo naših prijatelja Makedonaca ne treba popravljati, već samo pozdraviti, pa s veseljem očekujemo njihov sljedeći posjet Samoboru.

M.K.

 

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002