10.10.2018.

Samoborski Crveni križ u Parabiagu i Telgateu

Suradnja koja traje naraštajima

Izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika uzvratilo je prošlog vikenda, 6. i 7. listopada, posjet članovima prijateljske udruge darivatelja krvi AVIS iz Parabiaga, koji je jedan od sedam Samoboru prijateljskih gradova. Talijani su ove godine boravili u našem gradu u vrijeme Fašnika, što je bio njihov prvi posjet najvećoj gradskoj turističkoj manifestaciji. Da im se fašnički doživljaj živo urezao u sjećanje Samoborci su su uvjerili i proteklih dana u formalnim i neformalnim razgovorima s vodstvom AVIS-a, pa nije isključeno da se nešto takvo i ponovi.

Iz 50-godišnje suradnje Crvenog križa i AVIS-a proizašlo je i prijateljstvo dvaju gradova, a na to polustoljetno prijateljstvo, na godišnjoj svečanosti tamošnjih darivatelja krvi, kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Parabiaga Adriana Nebuloni, podsjetio je predsjednik samoborskog Crvenog križa Edi Kirschenheuter, ustvrdivši pred domaćinima da se Samoborci u Parabiagu uvijek osjećaju kao kod svoje kuće.

- Sretni smo što naša suradnja traje ovako dugo, što nas je zbližila plemenita misija darivanja krvi i pomaganja osobama u bolesti, problemu ili nevolji. Naši prethodnici su postavili temelje ove dugogodišnje suradnje, a na nama je da je održimo i dogradimo, pa i proširimo. Promišljajući o onome što smo i kako smo dosad radili, željeli bismo tom našem prijateljstvu i razmjeni dati novu dimenziju, bolje povezati mlađe članove naših asocijacija, najprije na temeljnom humanitarnom djelovanju, a onda i na nekom drugom području - sportskom, kulturnom ili nekom trećem - istaknuo je predsjednik samoborskog Crvenog križa.

Uz njega, u izaslanstvu su bili ravnateljica društva Anica Francetić Kufrin, potpredsjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Samobora i prevoditeljica Martina Štefković, član Odbora za međunarodnu suradnju Franjo Horvat i dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi Josip Sirovica.

U razgovorima s predsjednikom AVIS-a dr. Fabrizijem Borsanijem i tajnikom Robertom Fornarolijem došlo se do zaključka da se daljnja suradnja polako počne preusmjeravati na mlađe snage s obje strane, od kojih se očekuje da u temelje dosadašnjeg djelovanja ugrade novi polet, otvorenost i želju za probitkom i Crvenog križa i AVIS-a.

Samoborsko izaslanstvo je za dvodnevnog boravka u Italiji u Parabiagu odalo počast svim preminulim darivateljima krvi i obišlo grob utemeljitelja ove suradnje s talijanske strane Carmina Petronea, a posjetilo je još jedno prijateljsko društvo AVIS-AIDO iz Telgatea kod Bergama. Tamo ih je dočekao počasni građanin našega grada i donedavni predsjednik ovog društva Gianluigi Turani, sada potpredsjednik, ali i cijelo novo vodstvo AVIS-a iz Telgatea, s kojima je razgovor bio iznimno ugodan i plodan. Oni svoju proslavu, naime, imaju za dva tjedna, a kako je tada kod nas Dan grada, Samoborci su ovo kratko putovanje iskoristili i za odlazak u Telgate.

T.I.

 

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002