02.07.2018.

5. Susret pri Kalinu u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Leta idu, a prijateljstvo traje i dalje

Velikom zajedničkom svečanošću i srdačnim druženjem i ove su godine brojni Samoborci, mještani Bregane, Grdanjaca, Podvrha, Luga i drugih mjesnih odbora, sa susjedima iz Jesenica na Dolenjskem, Obrežja, Brežica i okolnih slovenskih mjesta u nedjelju, 1. srpnja, obilježili 5. godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Tradicionalno su se svi najprije okupili na meji pri Kalinu i okrijepili specijalitetima koje su im pripremili Slovenci, a onda se zajedno otputili na hrvatsku stranu, gdje su im domaćini i organizatori iz KUD-a Licitar i MO Bregana pripremili pravu pučku veselicu uz poznate hrvatske i slovenske popevke. Naravno, nisu izostale ni kuhane češnofke, kruh i slastice Pekare Zemljič te domaća vina ili piva Pivovare Razum, uz koje se lakše čekao početak nogometne utakmice Hrvatska – Danska, koju su svi mogli pratiti na velikom ekranu postavljenom posebno za ovaj, za nas važan, sportski susret. Ni povremeno kratko čekanje kako bi se našlo mjesto za nekim stolom nije utjecalo na dobro raspoloženje, jer svi su na koncu uživali u prijateljskoj atmosferi i zajedničkom druženju.

Svoje sumještane, prijatelje i goste toplo su pozdravili podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković i zamjenik župana Hrvoje Frankić, koji su stigli u pratnji svojih suradnika, među kojima su bili i predsjednik Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik, njihova tajnica Rajka Križanac, naš predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, njegova zamjenica Maja Gračanin, pročelnici Juro Horvat i Marinko Džepina te brojni drugi gradski i općinski vijećnici.

Kroz glazbeni program, u kojem su nastupili KUD Licitar iz Bregane, KUD Slaviček iz slovenske Velike Doline, Vokalisti sv. Josipa iz V. Gorice, Skupina Džuboks iz Slovenije, Pihalni orkester Kapele i KUD Oštrc iz Ruda, vodila je Đurđica Pleše Vujica, a za dodatno slavlje i još jednu pobjedu hrvatskih nogometaša, za koju su zdušno navijali i naši slovenski susjedi, na kraju se pobrinuo Panorama bend.

M.K.

 

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002