01.12.2010.

FOTO: OŠ Rude uključila se u UNICEF-ov projekt Škole za Afriku

Rudarski anđeli za afričku djecu

Osnovna škole Rude uključila se ove godine u UNICEF-ov projekt Škole za Afriku. Riječ je o projektu kojim se želi osigurati mogućnost obrazovanja za djecu Afrike kao njihovo temeljno pravo, jer nigdje u svijetu djeca nisu zakinuta za to pravo kao na tom kontinentu. U južnom području Afrike približno 45 milijuna djece ne ide u školu, što znači da svako treće dijete nema mogućnost obrazovanja. Projekt je pokrenut prije pet godina, Hrvatska se u njega uključila 2008. godine, a prošle su godine u projektu sudjelovale 194 škole i oko 60 000 djece. Ove se godine pomoć namjerava usmjeriti prema Etiopiji.

Kako nam je rekla ravnateljica OŠ Rude Tatjana Milek, s ovim su projektom upoznali sve roditelje i dobili njihovu suglasnost i podršku. U operativnom programu planirali su uoči svete Barbare (čiji se blagdan osobito štuje u Rudama i kada se obilježava dan škole i župe) organizirati prodajnu izložbu božićnih ukrasa i čestitki, koje će se prodavati na štandovima ispred crkve i škole, a sva sredstva od prodaje bit će upućena na UNICEF-ov račun otvoren za tu namjenu. Uz to, istaknula je ravnateljica Milek, učenici i dalje prikupljaju stari papir i plastične boce te se tako prikupljena sredstva uplaćuju na UNICEF-ov račun, kao i sredstva iz školske akcije Svakog tjedna kuna jedna, u kojoj se animiraju učenici da se dobrovoljno odreknu minimalnog dijela svog džeparca, o čemu vode brigu razrednici. Tatjana Milek rekla nam je i kako se nada da će oni kao mala škola doprinijeti svojim sredstvima kupnji potrebne opreme za školu u Africi. Kao dodatni poticaj, u školi su bili prikazivani i dokumentarni filmovi o djeci u afričkim školama, što je izazvalo i suze kod roditelja kada su vidjeli u kakvim se uvjetima djeca nalaze.

U projekt izrade čestitki i božićnih ukrasa uključeni su učenici od prvog do šestog razreda, a u ostalim aktivnostima uključeni su učenici sedmih i osmih razreda te svi učitelji, napomenula je ravnateljica Tatjana Milek, najavivši i održavanje humanitarne utakmice između učenika škole Rude i OŠ Bogumila Tonija (koja također sudjeluje u projektu) s koje bi prihod Rudari uplatili u ovaj projekt. Ulaznice bi bile po pristupačnoj cijeni od desetak kuna, a Ustanova Sportski objekti Samobor već je obećala besplatno korištenje dvorane u Rudama za tu namjenu.

U školi u Rudama u radionici izrade anđela i ukrasa za Božić zatekli smo 30. studenoga učenike 6.a razreda. S njima je bila profesorica Zlata Zorotović. Naime, u školi je već ranije započeo projekt Anđeli, kojeg je osmislila učiteljica Anita Kunić u suradnji s profesoricom Zorotović, a u kojem su sudjelovali učenici 5.a i 6.a razreda s razrednicama Kristinom Halužan i Reginom Kitonić. U radionici su učenici koristili isključivo prirodne materijale, prije svega kukuruzovinu, te materijale koje su nalazili u prirodi, s ciljem da ih se potakne na razvoj kreativnih sposobnosti i na timski rad.

Prof. Zorotović rekla nam je da su već naučili izrađivati anđele koji služe kao ukrasi za bor te da sada izrađuju i ukrasne borove i vijence od kukuruzovine. Naglasila nam je kako se kod učenika potiče uporaba prirodnih materijala kao što su kamenčići, češeri i slično, jer su efektni i jeftini. Pohvalila je učenike da su vrlo zainteresirani za taj rad, koji usvojeno znanje prenose i kod kuće, a u svemu je važna i odgojno–obrazovna komponenta. Dodatna pohvala upućena je i roditeljima koji su se uključili u taj rad.

Od Mateja Škiljana i Ivana Župančića čuli smo da radionica traje tri školska sata i da su sami donijeli neke materijale, primjerice oblutke. Dodali su da su i njihovi roditelji zainteresirani za izradu ovih predmeta te da će i njih naučiti kako napraviti anđele i borove od kukuruzovine. Čuli smo da su već održane i radionice u kojima su učenici podučavali učitelje kako izrađivati ove predmete, što im je bilo jako zanimljivo. Na kraju još samo možemo uputiti poziv učenika da u što većem broju kupite njihove ukrase, kako bi se na taj način skupilo što više sredstava za škole u Africi.

M.Š.

 

Arhiva 2010

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002