24.11.2022.

Stočni sajam na samoborskom Sajmištu još uvijek ne radi

Za živine zatvoreno do 15. prosinca

Stočni sajam na samoborskom Sajmištu još uvijek ne radi

Stočni sajam na samoborskom Sajmištu bit će zatvoren do 15. prosinca.

Do tada je, zbog pojave bolesti peradi – influence ptica u Gornjem Stupniku, određena zona nadziranja na području Zagrebačke županije od strane Službe veterinarske inspekcije Državnog inspektorata.

Po zaprimanju rješenja nadležnih službi o ponovnom otvaranju stočnog sajma građani će biti pravovremeno obaviješteni.

A.B.

 
24.11.2022.

Izložba "Božićni običaji Samobora i okolice s naglaskom na božićne jaslice"

Bit će jaslica svih vrsta

Izložba

U petak, 2. prosinca, u 18 sati, u Samoborskom muzeju bit će otvorena izložba "Božićni običaji Samobora i okolice s naglaskom na božićne jaslice".

Izložbom će biti predstavljeni običaji vezani uz dobožićne svece - sv. Barbaru, sv. Nikolu i sv. Luciju, običaji prakticirani na Badnjak, Božić i Štefanje, narodne tradicije vezane uz Januševo i Herodiševo, običaji vezani uz Staro i Novo leto te završetak ciklusa božićnih običaja na blagdan Sveta tri kralja.

Poseban naglasak izložbom se stavlja na božićne jaslice te će u sklopu iste biti predstavljeni radovi članova Društva sv. Izidora Udruge Ekosspiritus i Udruge jasličara Jaska.

Jaslice članova Društva svetog Izidora, godinama su krasile crkve i kapele samoborskog kraja te izloge ugostiteljskih i poslovnih prostora u centru grada, stoga ih s veseljem očekujemo vidjeti u prostoru Samoborskog muzeja. Osim što će predstaviti svoje jaslice, u sklopu ove izložbe članovi Društva svetog Izidora, oživjet će običaj ophoda Zvezdara, održati radionice izrade tradicijskih božićnih ukrasa te nastaviti svoju misiju očuvanja narodnih običaja i prijenosa zaboravljenih vještina.

Članovi Udruge jasličara Jaska dugi niz godina izlažu svoje radove diljem Hrvatske i u inozemstvu - Italiji, Austriji i Sloveniji, a ovog adventa njihove će jaslice krasiti prostor našeg muzeja. Osim onih tradicijskih, u njihovom se opusu mogu naći i umjetničke jaslice. Za njihovu izradu u pravilu koriste prirodne materijale - drvo, komušinu, špagu, glinu, slamu, kamenje, papir, tkaninu, staklo, perje, školjke itd. Za svoje jaslice članovi Udruge jasličara Jaska često su bili nagrađivani na međunarodnim natjecanjima, a neke od nagrađenih jaslica bit će predstavljene u okviru ove izložbe.

T.I.

 
24.11.2022.

Održano predavanje "Arheologija – znanje iz prošlosti za školu budućnosti"

"Vučedolska kultura" za učenike srednjih škola

Održano predavanje

U Srednjoj strukovnoj školi Samobor u srijedu, 23. studenoga, održano je predavanje "Arheologija – znanje iz prošlosti za školu budućnosti", u sklopu istoimenog projekta, a u suradnji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Srednje strukovne škole Samobor i Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Davora Škiljana, predavanje na temu "Vučedolska kultura" održale su dr.sc. Danijela Roksandić Vukadin i doktorandica Slavica Bošnjak. Predavanje je namijenjeno učenicima Srednje strukovne škole i Gimnazije A.G. Matoša, s kojima će profesori M. Matić, K. Šančić Bradač, M. Jazvić, A. Pavelić i F. Fabek kao suradnici u projektu održati odgovarajuće radionice.

Budući da se radi o uspješnoj suradnji različitih institucija našeg obrazovnog sustava, a s ciljem popularizacije znanosti te interdisciplinarnosti i interaktivnosti u nastavi, i nadalje nas očekuje više poučnih i zanimljivih predavanja kao i moguća izvanučionička suradnja.

Klementina Šančić Bradač

 

Stočni sajam na samoborskom Sajmištu još uvijek ne radi

Izložba "Božićni običaji Samobora i okolice s naglaskom na božićne jaslice"

Održano predavanje "Arheologija – znanje iz prošlosti za školu budućnosti"

Arhiva 2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002