07.10.2019.

Zagrebačka županija podupire izlaganje poduzetnika

200.000 kuna za organizaciju sajmova

Zagrebačka županija podupire izlaganje poduzetnika

Zagrebačka županija osigurala je 200.000 kuna za svoje gradove i općine, komore, udruženja obrtnika i turističke zajednice kojima će sufinancirati organizaciju poduzetničkih sajmova i drugih manifestacija u vezi s poduzetništvom u 2019. godini. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2019. godine.

Sufinancirat će se zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora na sajmovima, izložbama, izrada promidžbenih materijala i web-stranica manifestacije, medijsko oglašavanje te troškovi voditelja i popratnog kulturno-umjetničkog programa na manifestacijama u Zagrebačkoj županiji, Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Potpora može iznositi najviše do 50.000 kuna, a jedan korisnik može dobiti najviše dvije potpore temeljem ovog natječaja. Također, za istu manifestaciju može se dodijeliti samo jedna potpora, bez obzira na broj organizatora.

Prijava na natječaj vrši se elektronski, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

Tekst natječaja i pripadajući obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-457.

M.M.

 
07.10.2019.

Dan zaštite Dinarida

Dinaridi i kod nas i u nama

Generalna Skupština Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida proglasila je 7. listopada Danom zaštite Dinarida s ciljem naglašavanja značaja prirodne i kulturne baštine zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnih bogatstava i kulturno-povijesnih vrijednosti ovog vrlo posebnog mjesta u Europi.

Dan zaštite Dinarida obilježava se ove godine po prvi puta u zemljama Dinarida, koji predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi. Dinaridi povezuju osam zemalja jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Naziv Dinaridi potječe od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca.

Ovaj jedinstveni reljef, u kombinaciji s klimatskim utjecajima, doveo je do stvaranja različitih vrsta vegetacije tijekom vremena. Karakterizira ih velika biološka raznolikost s brojnim endemskim i reliktnim vrstama. Bogata kulturna i povijesna baština i danas je jedno od glavnih obilježja ovog područja.

Prostor Dinarida od davnina je prepoznat od strane ljudi kao pogodno mjesto za život. Postoji mnogo ostataka ranijih civilizacija, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Od brončanog doba, preko antičke Grčke, Rimskog carstva, Bizanta, Mletačke Republike, do Osmanskog carstva i Austro-ugarske monarhije, na području Dinarida su se smjenjivali narodi i kulture, stvarajući bogatu povijest i tradiciju ovog prostora. Bogato kulturno-povijesno nasljeđe i danas predstavlja jedno od glavnih obilježja ovog prostora.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obilježit će Dan zaštite Dinarida predavanjima za učenike osnovnih škola, kako bi još više naglasili važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti na području Dinarida, a sve u cilju daljnjeg podizanja ukupne svijesti o potrebi zaštite prirode u svim segmentima našeg društva.

T.M.M.

Foto:

- Grgosova špilja

- Samoborska gromotulja

 
07.10.2019.

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Stvorimo konačno državu kakvu smo sanjali

Obitelji poginulih branitelja, gradski čelnici, predstavnici udruga proizašlih uz Domovinskog rata, bivši branitelji, njihovi zapovjednici i građani Samobora okupili su se u ponedjeljak, 7. listopada, uoči Dana neovisnosti, ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, položivši vijence i zapalivši svijeće odajući počast svima koji su doprinijeli slobodi i neovisnosti Hrvatske. Čitanjem imena poginulih branitelja posebna čast odana je našim hrabrim sugrađanima koji su za neovisnu Hrvatsku dali svoj život.

Podsjetnik je to na dan 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Samoborci se živo sjećaju tih dana, jer je samo dan prije, 7. listopada, oslobođena i bivša samoborska vojarna, nakon čega su naši borci krenuli na ratišta diljem Hrvatske.

Nazočnima su se obratili predsjednica samoborske Koodinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Đurđa Purić i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec.

Đurđa Purić pozvala je prisutne da se i danas iskažu u zajedništvu, ponosu i nastojanjima da stvorimo onakvu državu kakvu su željeli i za koju su se dostojanstveno borili naši branitelji.

Zamjenik gradonačelnika Stanec posebno je istaknuo kako Grad Samobor s dužnim pijetetom brine o čuvanju istine i povijesti Domovinskog rata te sustavno brine o svojim braniteljima, čija imena, i prije nego što su isklesana u kamenu, zauvijek ostaju u našim srcima, ali je i naglasio potrebu da svi dužnosnici i donositelji odluka tome pristupaju s jednakom pažnjom, bez stvaranja podjela i animoziteta.

Molitvu zahvale predvodio je samoborski kapelan Kristijan Tušek.

M.K.

 

Zagrebačka županija podupire izlaganje poduzetnika

Dan zaštite Dinarida

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002