09.08.2019.

Članovi Udruge 151. samoborske brigade obilježili 24. godišnjicu akcije Oluja

Odali počast suborcima iz Oluje

Obilježavajući 24. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja, kao i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Udruga branitelja 151. samoborske brigade organizirala je 5. kolovoza obilazak prve crte bojišnice na kojoj se borila 1995. godine. Tako su i ove godine članovi Udruge, njihovi prijatelji i uzvanici obišli Pounje od Hrvatske Kostajnice do Dvora na Uni. Za obilazak je vladao veliki interes, a puna dva autobusa s više od 120 sudionika akcije krenulo je iz nekadašnje samoborske vojarne put Hrvtaske Kostajnice prisjećajući se tog vremena.

U Hrvatskoj Kostajnici goste iz Samobora dočekao je načelnik općine Dalibor Bišćan zaželjevši im dobrodošlicu te je odmah kod spomenika odana počast poginulim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. Potom je služena i sveta misa za poginule u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog.

Nakon Hrvatske Kostajnice krenulo se u Bansku Strugu gdje je tradicionalno odana počast poginulim pripadnicima Policijske postaje Samobor Branku Vuku, Davoru Vukasu, Dragi Matijeviću i ostalima koji su na tom mjestu položili svoje živote 26. srpnja 1991. godine.

Vijenci su potom položeni i zapaljene svijeće i za poginule branitelje u Dvoru na Uni u akciji Oluja, a to su bili Zdravko Babojelić i Predrag Golubić.

Uz članove Udruge 151. samoborske brigade predvođene predsjednikom Udruge Rudolfom Jedvajem i ratnim zapovjednikom Josipom Mahovićem, koji je podsjetio na ratna zbivanja 1995. godine, na obilasku područja na kojima se borila 151. samoborska brigada za vrijeme Oluje i počast poginulim braniteljima odali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

I.H.

 
09.08.2019.

Promjene u pojedinim samoborskim župama

Novi samoborski župnik je Ivica Cik

Promjene u pojedinim samoborskim župama

Kraj srpnja i početak kolovoza uobičajeno je vrijeme kada u Zagrebačkoj nadbiskupiji dolazi do promjena u pojedinim župama. Tako je bilo i ove godine, a utjecale su na tri samoborske župe. Odlukom kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, dosadašnji župnik župe svete Anastazije Davor Štuljan razriješen je te službe i imenovan župnikom u župi Sv. Nikole Biskupa u Krapini. Na njegovo mjesto u Samobor dolazi vlč. Ivica Cik, dosadašnji župnik u župi Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu.

Do promjene je došlo i u župama u Lugu i Noršić Selu. Dosadašnji župnik u te dvije župe Mladen Sinković imenovan je župnikom u župi Presvetog Trojstva u Moravču, a za upravitelja župe Sv. Ivana Krstitelja u Lugu i župe Duha Svetoga u Noršić Selu dolazi Josip Čulig, dosadašnji župnik iz Velikog Trgovišća.

Imenovanja i razrješenja obuhvatila su i župne vikare pa je tako Marko Toplak odlukom kardinala Bozanića razriješen službe župnog vikara u župi Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju–Novakima–Rakitju te u župi Sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i u župi Duha Svetoga u Noršić Selu i imenovan upraviteljem župe u Maču. Na mjesto župnog vikara u župi Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju–Novakima-Rakitju i u župi Uzvišenja sv. Križa u Kerestincu dolazi Ivan Zovko.

M.Š.

 

Članovi Udruge 151. samoborske brigade obilježili 24. godišnjicu akcije Oluja

Promjene u pojedinim samoborskim župama

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002