16.05.2019.

Još jedno tradicionalno druženje vinogradara i vinara

Na taj ste dan svi pozvani!

Još jedno tradicionalno druženje vinogradara i vinara

Jedna od najznačajnijih aktivnosti koje redovito provodi Samoborska vinogradarsko vinarska udruga je i Dan otvorenih vrata udruge. I ove godine je za subotu, 25. svibnja, od 12 sati nadalje predviđeno druženje članova udruge, gostiju i zainteresiranih građana Samobora.

Degustirat će se ocijenjena i nagrađena vina na razini udruge, a u 13 sati je svečana podjela diploma za kvalitetu vina, uz već tradicionalnu pripremu paprikaša. I za ljubitelje glazbe i plesa predviđena je razonoda.

Sve se održava navedenog dana u podrumu udruge, popularnoj Brenti.

F.S.G.

 
16.05.2019.

Potpisan novi EU projekt iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

Ako neznate kamo dalje, tu je Mjesto za nas!

Potpisan novi EU projekt iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

Pučko otvoreno učilište Samobor potpisalo je novi projekt financiran sredstvima Europske unije. Vrijednost projekta je 665.250 kn, za razdoblje od 15 mjeseci.

Kroz projekt će se izraditi inventivni program osposobljavanja za hotelske pekare te će se tako osposobiti 50 nezaposlenih mladih osoba starosti između 15 i 25 godina. Polaznici će steći opće kompetencije, ali i proaktivan stav te usvojiti profesionalno ponašanje. U sklopu osposobljavanja bit će organizirane radionice koje će voditi poznati stručnjaci koji će u konačnici polaznike i ocijeniti.

Za projekt se Pučko otvoreno učilište Samobor odlučilo ponajprije radi poražavajuće statistike koja pokazuje da godišnje oko 170 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji po završetku srednje škole ne zna kamo dalje. Operativnim programom Europske unije Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. osiguran je pristup stjecanju praktičnih vještina koje mladima ujedno služe i kao potpora strukovnom obrazovanju i usklađivanju sa stvarnim potrebama tržišta rada. U Samoboru su smještene tri kuće za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Surađujući s tim kućama uočena je potreba formiranja programa koji će osigurati budućnost štićenicima koji su završili svoje školovanje, navršili osamnaest godina, napustili kuće u kojima su odrasli, ali su zbog manjka adekvatne skrbi roditelja u vrlo lošoj poziciji kod potrage za poslom.

Nakon analize tržišta, uočeno je kako pekarama nedostaje radne snage te je u suradnji sa samoborskom Pekarnicom Zemljič, koja nosi i međunarodne oznake kvalitete te predvodi Hrvatsko udruženje pekara vrhunske kvalitete, održan sastanak pekara na kojem je odlučeno kako se mlade treba educirati upravo u smjeru osposobljavanja hotelskih pekara koji sudjeluju u pripremi švedskog stola u malim i srednjim hotelima u Zagrebu i okolici. Kako bi praktična nastava u programu osposobljavanja pojačala zapošljivost ciljane skupine, educirat će se mentori koji u pekarnici podučavaju polaznike u novo kreiranom programu usavršavanja za mentore.

Kontakt za više informacija: Jelena Vojvoda, Pučko otvoreno učilište Samobor, mob: 091/3360-111, e-mail: jelena.vojvoda@samobor.hr.

P.A.

 

Još jedno tradicionalno druženje vinogradara i vinara

Potpisan novi EU projekt iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002