07.02.2019.

Predavanje Nikole Horvata u Gradskoj knjižnici Samobor

Od Iloka do Dubrovnika pješice

U samoborskoj Gradskoj knjižnici u četvrtak, 7. veljače, gostovao je Nikola Horvat, hodač na duge staze. Svojim putem od Iloka do Dubrovnika, dugim 2266 km, nazvanim Croatian Long Distance Trail prohodao je u tri mjeseca sve krajeve Hrvatske, po svim vremenskim uvjetima i prirodnim podlogama.

Putem je snimao ljepote naše zemlje, koje, kao i sport kojim se bavi, sada i promovira. Od slavonskih ravnica, preko Zagorja, Gorskog kotara, teških dionica Like pa do Dubrovnika, Horvat je, noseći samo svoj ruksak, iskusio divljinu na hrvatski način.

Inače, već prije je Nikola uspješno prohodao Pacific Crest Trail dug 4300 km u 142 dana, a ovim svojim pothvatom pokazao je ostalim zaljubljenicima u hodanje i trčanje, koje postaje sve popularnije i kod nas, moguće rute po Hrvatskoj.

M.K.

 
07.02.2019.

Počelo postavljanje fašničkih dekoracija

Dekoraterska ekipa je već na djelu

Samoborski fašnik počinje za nešto više od 2 tjedna, a da bi Samoborska Fašnička Republika zaživjela po 193. put u skladu s tradicijom, pobrinut će se, između ostalih, likovni kreativci predvođeni Ivicom Jambrošićem i Nikolom Plečkom (poznatijim kao Nik Titanik).

Dekoraterska ekipa na tajnoj lokaciji priprema vizuale, slike, sličice, karikature i šarene ukrase za 193. Samoborski fašnik, na tragu ideja da za vrijeme poklada nitko ne bi smio biti pošteđen kritike, a koje je u fašničke temelje ugradio Josip Kompare sredinom 19. stoljeća. Inspirirani ovogodišnjim motom 193. Samoborskog fašnika – Posel se deli na fašničkoj baušteli – u raznim radnim pozama i akcijama oslikani su brojni poznati akteri naše političke i ine svakodnevice, uz dozu zdrave šale i u prepoznatljivom samoborskom zafrkantskom duhu.

Ukrašavanje grada fašničkim dekoracijama počinje ovih dana, a jutros je 193. Samoborski fašnik dobio i svoj prvi ovogodišnji spomenik. Spomenik radu, bauštelcima, bauštelkama, na znanje i ravnanje svima koji ulaze u Samobor, orijentir da su na pravom putu - za Samoborsku Fašničku Republiku koja ih čeka od 22. veljače do 5. ožujka.

U tom razdoblju centar Samobora bit će u fašničkom ruhu, a u međuvremenu uvid u umjetnički kutak i stvaralačke procese dobivaju tek rijetki i zaslužni, kao što su ovih dana bili učenici Osnovne škole Bogumila Tonija, ali i fašnički pravosudni organi, kako bi umjetnike podsjetili da u Samoborskoj Fašničkoj Republici zakonodavac propisuje kako nema mjesta (auto)cenzuri.

Najbolje to zna Ivica Jambrošić, koji već 40 godina daje likovni doprinos Samoborskom fašniku.

- Putem karikature komentiramo aktualnu društvenu i političku situaciju te ukazujemo na anomalije u našem društvu. Najpoznatije fašničke karikature su one fašničkih likova, koji su zaštitni znak Fašnika, i zato će biti postavljene na mjestima gdje su ljudima vidljive - kaže Ivica Jambrošić te poziva sve ljubitelje Fašnika i dobre zabave, kao i sve "bauštelce", posebice one iz Irske i Njemačke, jer ih je tamo najviše, da dođu u Samobor od 22. veljače do 5. ožujka i uvjere se da u Fašničkoj Republici teku med i mlijeko.

193. Samoborski fašnik počinje u petak, 22. veljače, a u dva vikenda najluđe zabave pod maskama pripremljeni su programi za djecu i odrasle na lokacijama u centru Samobora, uz koncerte Mladena Grdovića, TBF-a, Nene Belana i Fiumensa, Songkillersa, Klape Intrade, Gazdi, Slavonskih lola i gostiju iznenađenja, bogate nagrade za najoriginalnije maske, popratnu ponudu samoborskih ugostitelja, sportsko-fašničke aktivnosti i još mnogo toga za sve koji znaju da "bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik", ove godine od 22. veljače do 5. ožujka.

Sve aktualnosti pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik, na društvenim mrežama, a vidimo se i uživo, ako navratite do organizatora u Turističku zajednicu grada Samobora.

T.I.

 
07.02.2019.

Još jedna uspjela akcije prikupljanja krvi u Samoboru

Prikupljene 173 bočice krvi

Još jedna uspjela akcije prikupljanja krvi u Samoboru

Rezultat redovite mjesečne akcije prikupljanja krvi u našem gradu, održane jučer, u utorak, 5. veljače, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa, nove su 173 bočice krvi.

Akciji je ponovno pristupio velik broj darivatelja, njih 197 - 160 muškaraca i 37 žena, među kojima je i sedmero onih koji su to učinili prvi put.

Nova je akcija na rasporedu točno za mjesec dana, ponovno na samoborskom autobusnom kolodvoru, u utorak, 5. ožujka, između 9.30 i 17 sati i 30 minuta.

E.K.

 

Predavanje Nikole Horvata u Gradskoj knjižnici Samobor

Počelo postavljanje fašničkih dekoracija

Još jedna uspjela akcije prikupljanja krvi u Samoboru

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002