17.02.2016.

Speleološki klub Samobor proslavio 15 godina rada

Mrak pod zemljom može i svijetliti

Speleološki klub Samobor proslavio 15 godina rada

Iako službeno osnovan 1. srpnja 2000. godine u Koretićima na Žumberku, Speleološki klub Samobor samo je nastavio više od tri desetljeća dugu tradiciju speleologije u Samoboru, od kada je 1975. pri Planinarskom društvu Japetić osnovan njihov Speleološki odsjek. Tim povodom veselo i brojno društvo, jer na proslavu ove obljetnice u goste su im stigli prijatelji speleolozi iz drugih krajeva Hrvatske i Slovenije, okupilo se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u utorak, 16. veljače, kako bi predstavili svoj dosadašnji rad.

A popis njihovih aktivnosti je podugačak: od znanstvenih i stručnih speleoloških istraživanja, snimanja speleoloških objekata, izrade katastra naših jama i spilja, organiziranje speleoloških škola, tečajeva, skupova i radionica u svrhu popularizacije speleologije, kontinuirano stručno obrazovanje, do zaštite prirode i našega krša. Sve to, a i puno više, ispričali su uz kratku prezentaciju predsjednik SKS-a Nenad Buzjak i dopredsjednik Krešimir Motočić, nakon koje su uručili priznanja svojim kolegama i institucijama s kojima su do sada uspješno surađivali.

Obojica su, suzdržano, ali jasno, iskazala bojazan najavom restrikcija u financiranju neprofitnih udruga od strane države, no, kako su naglasili, oni imaju tu sreću da djeluju u gradu i županiji koji im mogu osigurati kontinuiran rad i napredak. Potvrdio je to i Krunoslav Znika u ime Grada Samobora, a s malo zavisti na tome su im čestitali i kolege iz drugih speleoloških društava, koja često ostanu na margini u odnosu na ostale udruge čiji je rad vidljiviji javnosti.

K tome, naši speleolozi mogu se pohvaliti iznimnom stručnošću, jer Samobor će uskoro, uz dosadašnja dva, dobiti još toliko doktora znanosti iz ovog područja, uz one koji su do sada "samo diplomirali" na teme vezane uz speleologiju, a u klubu su i dva ronioca speleologa, što je, uvjerili smo se, jedno od najopasnijih zanimanja na svijetu.

Zato su naši Samoborci koji vole podzemlje vrlo traženi i sudjeluju u brojnim ekspedicijama i istraživanjima ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire, a često su sastavni dio cijenjene Gorske službe spašavanja, odrađujući timski posao koji zahtijeva posebne sposobnosti i vještine.

Svi mi, koji samo hodamo površinom jedinog nam planeta Zemlje, trebali bi našim speleolozima odati dužno priznanje na hrabrosti i zahvaliti na svemu što rade.

Nakon ovog lijepog druženja, Speleološki klub Samobor u svojim prostorijama u Perkovčevoj ulici održao je i svoju redovnu godišnju skupštinu.

M.K.

 

Speleološki klub Samobor proslavio 15 godina rada

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002