06.06.2014.

Projekt Razigrani Samobor predstavljen gradonačelniku

Za ljepša i funkcionalnija dječja igrališta

Projekt <I>Razigrani Samobor</I> predstavljen gradonačelniku

Učenici 2.a razreda Osnovne škole Samobor su u petak, 6. lipnja, predstavnicima Grada Samobora i samoborskog Komunalca, na zajedničkom sastanku prikazali stanje dječjih igrališta u našem gradu i predstavili rezultate provedenog projekta pod nazivom Razigrani Samobor, kroz koji su ih vodile učiteljica Vesna Marjanović i predstavnica Udruge Pozitiva Samobor Anita Herceg Visić.

Udruga Pozitiva Samobor pokrenula je projekt Dječji park Samoborček, koji je osmišljen s ciljem da direktnim utjecajem na kvalitetu življenja (igre) djece utječu i na ostale aspekte društva. Upravo stoga se djeca, kao najpozvaniji članovi, uključuju u projekt da iskažu svoje mišljenje, želje i vizije i ukažu na nedostatke koji nama odraslima promiču. Polazište za početak rada bilo je donošenje zaključka kako bi igrališta djeci trebala pružiti prvenstveno mogućnost za tjelesni i mentalni razvoj, stjecanje prijatelja kroz igru u društvu ili samostalne igre. Sprave bi trebale razvijati koordinacijske sposobnosti, mišiće i kosti, kao i osjećaj ravnoteže.

Djeca su obišla igrališta u Kleščićevoj, Langovoj i Svetonedeljskoj ulici, Vugrinščaku, Dalmatinskoj, Trgu Matice hrvatske i Zavrtnici te ukazala na postojeće nedostatke, ali i predložila male korake kojima se može poboljšati njihovo trenutno stanje. Poseban naglasak stavljen je na igrala i igrališta prilagođena vršnjacima s invaliditetom. Izradom diorame s igralima koje bi voljeli imati na svom igralištu, još su jednom podsjetili koliko su dječja igrališta važna za cjelokupan razvoj djeteta.

Gradonačelnik Krešo Beljak i njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković te pročelnik nadležnog odjela Juro Horvat pažljivo su saslušali prezentaciju i prihvatili prijedloge te obećali poraditi na poboljšanju igrališta, a predstavnik Komunalca Ivica Karolgan dobio je i konkretne zadatke kojih se odmah prihvatio.

M.V.

 
06.06.2014.

Okrugli stol na temu Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva

Ravnopravnost još nije ostvarena!

Okrugli stol na temu Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva

O položaju žena u ruralnim područjima govorili su u četvrtak, 5. lipnja, sudionici okruglog stola u samoborskoj gradskoj vijećnici, koji je održan u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), a u suradnji s Gradom Samoborom.

Uz kratak film o mladoj poduzetnici koja se bavi uzgojem slavonskih crnih svinja, predstavljen je projekt Europske mogućnosti za ruralne žene, kojeg CESI provodi u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji do listopada ove godine, a financiran je od EU u okviru programa IPA INFO 2012., uz sufinanciranje Vladinog ureda za udruge.

Kakav je stvaran položaj žena u ruralnim područjima, s kojim sve preprekama se žene poduzetnice na selu susreću, kako prevladati stereotipe i pružiti im stvarnu podršku, te o strategiji razvoja poduzetništva žena u RH, govorile su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, Božena Gajica Uzelac, voditeljica službe u Ministarstvu poduzetništva i obrta i članica radne skupine za izradu Strategije razvoja ženskog poduzetništva, Mirela Gajić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije i Sanja Cesar, voditeljica programa u CESI-ju, uz sudjelovanje zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković i drugih stručnih suradnika.

Kako poduzetništvo postaje sve češći izbor žena, važno im je osigurati ravnopravan položaj u tržišnoj utakmici, a posebno se to odnosi na žene u ruralnim područjima, koje su često u lošijem položaju od onih u većim mjestima i gradovima.

Sve dodatne potrebne informacije o ovom projektu mogu se naći i na www.libela.org.hr.

M.K.

 
06.06.2014.

Uz predavanje o spomenicima parkovne arhitekture u Samoboru obilježen Europski dan parkova

Sva ljepota parkova

Uz predavanje o spomenicima parkovne arhitekture u Samoboru obilježen Europski dan parkova

U samoborskoj Gradskoj knjižnici je u četvrtak, 5. lipnja, u povodu Europskog dana parkova, predavanje o samoborskim parkovima održao krajobrazni arhitekt Boris Gerenčević, stručni savjetnik Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Kroz izlaganje o tome kako su nastajali parkovi i koja su bila njihova obilježja u različitim povijesnim razdobljima u svijetu i kod nas, predstavljeni su i najveći parkovi u našem gradu: parkovi u Lugu, Bistracu i Langovoj ulici, park Mojmir i park-šuma Tepec-Palačnik-Stražnik.

Izložbu fotografija o parkovnoj arhitekturi našega grada možete razgledati također u Gradskoj knjižnici na Odjelu za odrasle do 30. lipnja.

M.K.

 
06.06.2014.

Grad preuzeo brigu o meteorološkom informativnom stupu

Za baterije i baždarenje će uvijek biti

Grad preuzeo brigu o meteorološkom informativnom stupu

Meteorološki informativni stup na Trgu Matice hrvatske dan je Gradu Samoboru na upravljanje.

Simbolična primopredaja stupa upriličena je u četvrtak, 5. lipnja, a tom je prigodom predsjednik Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Stjepan Črnjak zamjeniku gradonačelnika Željku Stancu predao darovnicu te prateću dokumentaciju o održavanju instrumenata.

Meteorološki stup izrađen je i postavljen 2008. godine na inicijativu Društva inženjera i tehničara, uz financijsku potporu građana i privrednih organizacija iz Samobora te proračuna Grada.

Meteorološki stup sadrži uređaje za mjerenje temperature, tlaka i vlažnosti zraka, instrument za kratkoročnu prognozu vremena i sat te indikator za UV zračenja. Njegovo održavanje nije posebno skupo, budući da je nakon svake dvije – tri godine potrebno promijeniti baterije i, eventualno, baždariti instrumente.

M.V.

 

Projekt Razigrani Samobor predstavljen gradonačelniku

Okrugli stol na temu Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva

Uz predavanje o spomenicima parkovne arhitekture u Samoboru obilježen Europski dan parkova

Grad preuzeo brigu o meteorološkom informativnom stupu

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002